Прием

Уважаем кандидат-курсанти и кандидат-студенти,

Поздравявам ви за проявения интерес към обучението във ВВМУ “Н.Й.Вапцаров”. Този избор показва амбиция и зрелост да се насочите към една специфична и сложна област, която изисква много труд и отдаденост. Освен овладяване на научни знания морската професия е една от малкото, които изисква физическа издръжливост, психическа стабилност и определени качества на характера. Избирате път, за който са нужни твърдост и мъжество, но професията ще ви се отблагодари многократно със своята неповторимост. Тя ще ви даде удовлетворението от работата, романтиката на морето, поглед към света и познание за него.

Аз се гордея, че съм възпитаник на Военноморското училище и, че в настоящия момент имам честта и огромната отговорност да ръководя тази институция, чиято вековна история и традиции я правят за мен единствена и свята. Чувството на гордост, което изпитвам е породено от това, че имах шанса да посветя живота си на професия, която усещам със сърцето си, защото морето е призвание и съдба, а залъкът на моряка , макар и солен – отвоюван с чест и безкористно трудолюбие.

Ние, възпитаниците на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” имаме една малка “слабост” – твърдим, че сме най-добрите и сме навсякъде – от командирските мостици на военните кораби и на най-големите плавателни съдове в Световния океан до кметски и депутатски постове, директорски бордове и експертни нива във всички сфери на обществения и икономическия живот. Това е вярно и го дължим на уникалната система на обучение в училището, която пълноценно съчетава в програмите си теорията и практиката, науката и реалността.

Желая ви успех на конкурса и се надявам всеки от вас да бъде приет в желаната специалност!

Добре дошли на борда на успелите!

Началник на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”
Флотилен адмирал Професор Доктор на военните науки
Боян Медникаров