Двудневен форум с пленарна сесия по повод 20-годишнината от създаването на БУЛСАР

В Планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” днес, 06 август 2015 г., официално бе открит двудневен форум с пленарна сесия по повод 20-годишнината от създаването на БУЛСАР.

Форумът „20 years Bulgarian Volunteers Maritime Sar”. бе открит от председателя и създател на доброволческата морска спасителна структура, която е ,по своята специфика, огледална на различни организации от световен мащаб, съществуващи отпреди столетия, обърна внимание в обръщението си к.д.п. Никифор Герчев. Той припомни историята как преди 20 години група ентусиасти решават да създадат такава организация с изявени морски специалисти. Сред имената на учредителите са Борис Бонев, Иван Станчов, Петър Зидаров, Тинко Трифонов, Стойко Пенчев, Николай Симов и други. Трудният път на мисионерска дейност по българското ни крайбрежие поставя основите. По пътя на убеждението се организират много срещи с хора с еднакви морски професии и интереси.Осъществени са редица успешни спасителни операции, откриват се спонсори и съмишленици, които са на поста си до днес.

Чуждестранни гости на годишнината с пленарна сесия бяха капитан Майкъл Власто – представител на главния изпълнителен директор на ММС Федерация и г-жа Виви Шуман . Сред гостите бяха вицеадмирал о.р. Пламен Манушев –депутат от 43-то Народно събрание , к.д.п. Живко Петров – генерален директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” София, Красимир Стоянов – директор на Космически център, инж. Димитър Стоянов – председател на ККЗ”МТГ Делфин”, к.д.п. Данаил Папазов, Константин Дараданов – почетен консул на Швеция, Дания и Норвегия във Варна, г-н Красимир Танчев – почетен консул на Финландия във Варна, проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и доц. д-р Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научната част на Морско училище. Модератор на пленарната сесия и представянето на научните доклади – к.д.п. Димитър Димитров.

В програмата на форума е предвидено посещение при командира на ВМС контраадмирал Митко Петев през втория ден на 7-и август, научни доклади и представяне на научен проект на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, заключителни дискусии и подготовка на меморандум, който ще бъде одобрен в края на форума.

     На международния форум се размениха знания и професионален опит относно защитата на човешкия живот на море и на кораба, оказването на помощ и бедстващи хора, екология на морето и морската среда. Изтъкна се  значението на специализираното доброволческо сдружение за морско хуманитарно спасяване – БУЛСАР.

Поздравителни адреси по повод годишнината бяха получени от г-жа Кристалина Георгиева – зам.-председател по бюджет и човешки ресурси в Европейската комисия и д-р Петър Москов – министър на здравеопазването на Р България.

 

Публикувано в категория Новини