73 години от гибелта на великия поет и революционер Никола Вапцаров

На 23.07.2015 година се навършват 73 години от гибелта на великия поет и революционер Никола Вапцаров, патрон на Висшето военноморско училище. На тържествена церемония, представители на местното управление, възпитаници и гости сведоха глави в знак на почит .

Словото на капитан първи ранг, проф.д.в.н Медникаров – началника на Морско училище и думите на племенницата на поета г-жа Мая Вапцарова изковаха връзката между миналото и настоящето и предадоха завета на присъстващите да съхранят в сърцата си родолюбието и непрекъснатия стремеж към израстване.

На церемонията присъстваха: председателят на общински съвет Варна –г-н Иван Луков, заместник кмета на град Варна – г-н Тодор Иванов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, заместник-командира на Военноморските сили комодор Димитър Ангелов, племенницата на поета –г-жа Мая Вапцарова, бивши началници на училището, резервисти, и приятели . Гостите засвидетелстваха своята почит, полагайки венци и цветя пред паметника на поета. Сред присъстващите бяха и възпитаниците на първия Вапцаровски випуск на Висшето военноморско училище.

След церемонията на гостите беше представена идеята за изграждане на храм в двора на училището на името на Свети Николай Чудотворец.

По-късно, беше положен венец и пред паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта в град Варна.

 

Публикувано в категория Новини