Посещение на представители на ВМС на Румъния

 Двама представители на Щаба на ВМС на Р Румъния бяха днес, 22 октомври 2014 г., гости на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Контраадмирал Константин Чоробеа, д.в.н.- началник на „Планиране и подготовка на силите” и капитан I ранг Валтер Спрингчана са във Варна във връзка с провеждащите се щабни разговори между представителите на Военноморските сили на Р Румъния и ВМС на Р България. Тяхното посещение в Морско училище бе приятелско.

    В заседателната зала капитан I ранг доц. Калин Калинов направи аудио-висуална презентация за историята и настоящото сътояние на ВВМУ” Н. Й. Вапцаров”, академичната структура, материално-техническата база, спомагаща за съвременното и адекватно обучение на студенти и курсанти, която се развива и усъвършенства в синхрон с най-новите изисквания за обучение по различните специалности. Той още припомни за добрите практики на успешно сътрудничество, за ежегодния обмен на курсанти и студенти от Морско училище и Румънската военноморска академия Мирча чел Батран”по морска практика на учебни кораби. Гостите от ВМС на Румъния споделиха своите намерения за търсене на нови полета за съвместна дейност, съучастие в различни международни образователни и военноморски програми , разширяване на този кръг на сътрудничество с няколкогодишна история. Между румънските и българските офицери, възпитаници на Морското училище и на Румънската военноморска академия „Мирча чел Батран” в гр. Констанца, чийто възпитаник е контраадмирал Константин Чоробеа, доктор на военните науки, винаги има простванства за това, споделиха гостите.

Румънските офицери и ръководството размениха подаръци помежду си, след което разгледаха материално-техническата и учебна база на училището.

Публикувано в категория Новини